Frederic Cabut en Ona Rombaut uitgeroepen tot Sommelier of the year & Wine lady of the year 2023

Maandag werd in Brussel de uitslag van de 13de editie van ‘Sommelier of the Year’ en de ‘Wine Lady of the Year’ bekendgemaakt. Eind januari legden de drie best geklasseerden van elke provincie een sommelierproef af. Daarbij werd onder het nauwlettend oog van een vakjury gepeild naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. De kandidaten die het best presteerden, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. “De prestatie van Frederic Cabut sprong eruit. Hij behaalde de hoogste score en mag dus de titel ‘Sommelier of the Year 2023’ achter zijn naam schrijven”, zegt juryvoorzitter Baudouin Meyhui. Op dit ogenblik is de Frederic Cabut aan de slag in restaurant La Table de Maxime in Paliseul (provincie Luxemburg). Eerder werkte hij als sommelier in restaurant L’Eau-Vive in Arbre, Château d’Hassonville in Marche-en-Famenne en hotel-restaurant Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne. Sommelier Ona Rombaut van wijnbar ONA in Gent werd tijdens het evenement uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2023’.Baudouin Meyhui: “Ona werd vorig jaar mama van een flinke zoon en verwacht een dochtertje in mei 2023. Als jonge mama combineert ze het moederschap met het uitbaten van een wijnbar en het geven van wijnlessen. Bovendien wil ze binnenkort haar WSET Level 4 Diploma in Wine behalen. Ona draagt dus op een heel dynamische manier bij tot de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld.”

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij zijn of haar dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en voldoende beroepservaring hebben. Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatieve vaardigheden beschikken. Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en het beheer ervan. Tot slot moeten ze ook aandacht schenken aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De proef voor de ‘Sommelier of the Year 2023’ bestond uit een wijn- en bierpairingopdracht met bijhorende glazen. De finalisten moesten de beste bier- en glascombinatie kiezen, passende bij een voorgerecht van tomaat met Oostendse grijze garnalen. Vervolgens moesten ze ook een goed gemotiveerde wijnkeuze maken met een gepast glas voor scharretong met Nieuwpoortse grijze garnalen met een salsa van Chant d’Eole brut & dulse.

De organisatie van de verkiezing is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné. Guido Francque, Frank Desmedt, Baudouin Meyhui, Marina Stoop, Robert Van Landeghem, Sofie Vanrafelghem, Gido Vanimschoot, Mathieu Vanneste en een aantal gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’ maakten deel uit van de vakjury.

De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Dubbelslag voor Gents wijnkoppel

De 33-jarige Ona Rombaut werd uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2023’. “Hoewel ze nog maar een jonge dertiger is, heeft ze toch al een sterk wijnparcours afgelegd. Terwijl ze nog een opleiding volgde tot sommelier-conseil, richtte ze in 2015 op 26-jarige leeftijd in de Gentse studentenbuurt de non-conformistische wijnbar ONA op. De klemtoon ligt er op voornamelijk biologische en biodynamische wijnen. Bovendien werd Arne Braeckman, Onas echtgenoot en partner in wine, vorige maand al verkozen tot ‘Sommelier of the Year van Oost Vlaanderen 2023’. Samen openen ze in april in de Belfortstraat in Gent al een tweede wijnbar. In het gezin Braeckman-Rombaut valt er dus wel een en ander te vieren”, besluit een tevreden Baudouin Meyhui.

www.sommelieroftheyear.eu

Foto bovenaan: Ona Rombaut, juryvoorzitter Baudouin Meyhui en Onas echtgenoot Arne Braeckman, ‘Sommelier of the Year van Oost-Vlaanderen 2023’.

Benieuwd naar ons assortiment?